1184 Budapest, Dolgozó u. 12. +36-1-290-7256 Viberüzenet: 06-20-498-4243

 
A rendelőben a maszk viselése kötelező 6 év feletti személyeknek.
 
A Covid elleni védőoltás biztonságos és hatékony, a járvány megfékezése és az egyén védelme miatt javaslom betegeinknek, hogy oltassák be magukat. Egyelőre közeli oltóponton van erre lehetőség, amennyiben ez változik, értesíteni fogjuk az érintetteket.
 
Covid 19 fertőzést bizonyító tesztelésre (antigén teszt/PCR) tünetes, covid fertőzésre gyanús betegeinket küldjük, ez esetben ingyenes a teszt. A tesztelő helyről és a pontos időpontról az EESZT-be való kérés feladásakor adunk felvilágosítást. Mintavétel előtt 3 órával evés, ivás nem javasolt.  A tesztre a szülő viszi gyermekét, többnyire autós-áthajtós tesztelés történik, orrból vagy garatból vesznek mintát. Először úgy nevezett antigén tesztet végeznek, majd félreállnak, negyed óra múlva megvan az eredmény. Ha pozitív, akkor pozitívnak (tehát Covid fertőzöttnek) kell tekinteni a beteget, ha negatív, akkor újabb mintavétel után PCR teszt történik (örökítőanyag), aminek az eredménye az EESZT-ben lesz fent kb.2 nap múlva. Az eredmény megérkezéséig karantén szükséges a betegnek. Oltott hozzátartozóinak nem, de a nem oltottaknak javasolt a találkozások kerülése.
 
Már lezajlott, vérből való antitest tesztelést nem áll módunkban kérni, ezt magán intézetekben kérhetik (4 hónapra kaphat így védettségi igazolást). Akinél lezajlott korábban fertőzés, az is oltható.
 
Ha külföldre utaznak, mindig tájékozódni kell, melyik ország mit kér akkor aktuálisan a fertőzéssel kapcsolatban, mert ez hetente változik. A védettségi igazolást már két nyelven (tehát angolul is kiadják), esetleg adatokat kérhetnek az EESZT-ből, ezért gyermekeknek is érdemes ügyfélkaput nyitni (ezen keresztül minden egészségügyi adat lekérhető).
 
 
Influenza oltás:
 
Hamarosan (október végétől illetve november elejétől) elérhető lesznek az influenza ellen védőoltások. Ezek 3-4 féle influenzavírus ellen védenek, ha esetleg mostanában kapott a gyermek Covid 19 elleni védőoltást, 4 hét múlva már oltható influenza ellen is, amennyiben a szülő kéri, illetve megbeszéljük.
Jelenleg 3 tipusú oltóanyag közül lehet választani (mindegyiknek megvan a maga előnye, ezt jelzem külön):
1. Egész, elölt vírust tartalmazó - régi, hagyományos módszerű, ingyenes. (Fluart vagy Fluval)
2. Úgy nevezett split vakcina, ami egy kicsi darabot tartalmaz a vírusból - biztonságos, minimális terhelés a szervezetnek, fizetős (kb. 3-4000 Ft) - (Vaxigrip Tetra)
3. Egy újdonság: orrspray forma, de itt adjuk be a rendelőben. Ez élő, gyengített vírust tartalmaz, Magyarországon új (tehát még nincs vele hazai tapasztalat), de Angliában 10 éve adják - nem kell szúrni, kb. 8000 Ft lesz (Fluenz Tetra)
 
 
 
GYERMEKRENDELŐ - Dr. Simon Noémi gyermek háziorvos 2021 • design Infosystem CDS